Week Van Het Ontwerp

Een gebruikte auto kopen

Er zijn stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat u een auto koopt die ernstig beschadigd, gestolen of illegaal gewijzigd is. Ze helpen je ook gewoon om een ​​auto te krijgen die niet kapot gaat.

Door de juiste controles uit te voeren, kunt u in de toekomst veel leed en geld besparen.

Bekijk de geschiedenis van een auto

Door enkele eenvoudige controles uit te voeren, verkleint u de kans dat u een auto koopt die illegaal wordt verkocht of grote reparaties heeft ondergaan. Ook kunt u nagaan of de huidige eigenaar nog geld aan de auto verschuldigd is. Een kenteken check is hoognodig. U kunt via kenteken check schade achterhalen. U kunt verder ook nog via kenteken check eigenaar achterhalen.

Het duurt niet lang of kost veel. U moet overwegen dit te doen, ongeacht van wie u koopt.

1. Controleer de details van de auto met de DVLA

Vraag de verkoper naar de auto’s:

  • registratienummer (op het kenteken)
  • APK-nummer
  • kilometerstand
  • merk en model

Gebruik de gratis online voertuiginformatiechecker van de DVLA om ervoor te zorgen dat wat de verkoper u vertelt overeenkomt met de DVLA-gegevens.

Als sommige van de kleine details niet overeenkomen, kunt u de verkoper om opheldering vragen – het kan een simpele fout zijn. Maar als u vermoedt dat de verkoper u nepgegevens heeft gegeven, moet u de auto niet kopen.

2. Controleer de APK en geschiedenis

Voertuigen hebben regelmatig APK-tests nodig om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn voor onderweg. U moet controleren of er in de geschiedenis van de auto regelmatig APK-tests zijn uitgevoerd (de meeste auto’s ouder dan 3 jaar hebben elk jaar een APK-test nodig).

Bekijk de APK-geschiedenis van een auto op RDW. Dit is een gratis dienst.

Vraag de verkoper naar eventuele hiaten in de APK – ga niet door met de deal als je de APK-geschiedenis wantrouwt. Een auto heeft mogelijk geen APK nodig als deze enige tijd niet is gebruikt en is geregistreerd als SORN (wettelijke offroad-melding).

3. Ontvang een privégeschiedeniscontrole

Het is een goed idee om een ​​privégeschiedeniscontrole (ook wel ‘gegevenscontrole’ genoemd) van de auto te laten uitvoeren – dit geeft u waardevolle informatie over ernstige problemen die de auto zou kunnen hebben. Het kost tot £ 20.

Het zal je vertellen of:

De auto is als gestolen opgegeven

De verkoper is nog steeds geld verschuldigd aan de auto

De auto heeft eerder een ernstig ongeval gehad

De auto toont de juiste kilometerstand

De auto is afgeschreven, gerepareerd en daarna weer op de weg gezet

U kunt een autogeschiedeniscontrole krijgen door online te zoeken naar websites die voertuigdetails controleren.